ÖYP İle Atananlar.. Sağlık Kurulu Raporu Nasıl Alınır?
ÖYP kapsamında atanan ve başvuru sürecinde istenen evraklardan biri olan “Sağlık Kurulu Raporu” için gelen sorular üzerine bir yazı hazırlamayı uygun gördük.
Evet artık zorunlu olmamasına rağmen atandıktan sonra kurumunuz tarafından zannediyorum “hastanelerde çark dönsün” mantığı ile istenen kimi zaman çok zahmetli kimi zamansa beklenmedik derecede kolay alınabilen bir rapordur Sağlık Kurulu Raporu. Bu raporu alacaklar için bu yazımızda püf noktalarını açıklayacağım ki bu iş sizler için zahmetsiz olsun.
Öncelikle okulunuzu arayarak nasıl bir rapor istediklerini bir sorun diye öneriyorum. Çünkü bazı üniversiteler özel ibareleri bu raporda istiyor. Detayları öğrendikten sonra sıra hastane seçmeye geliyor. Özellikle büyük şehirlerde iseniz bu kısım daha da önem kazanıyor.
Bu raporu özel hastanelerden alamazsınız. “Tam Teşekküllü Devlet Hastanesi” olmak zorunda. Ama bu “tam teşekküllü” ibaresini abartıp mahşer yeri kalabalıklığında ki hastanelere gitmeyin lütfen. Zira İlçe devlet hastaneleri dahil birçok devlet hastanesi bile “tam teşekküllü” oluyor. Çünkü tam teşekküllü demek en az 5 ortalama 7 – 8 farklı daldan doktor olması anlamına geliyor. Yine de gitmeyi düşündüğünüz hastaneyi telefonla arayarak hem süreç hakkında hem de bu raporun verilip verilmediği hakkında bilgi almak sizin yararınıza olacaktır. Çünkü Hastane Heyetleri genelde haftada bir toplanır ve cuma günü toplanıyorsa pazartesi gidip işinizi hallettiğiniz zaman hastane heyetinin imzaları için yine de cumaya kadar beklersiniz. Aynı gün halletmek ve raporu almak için mümkünse heyetin toplandığı gün ve saati öğrenerek ona göre gitmenizde fayda var. Çünkü muayeneler eğer hastane yönetimi rapor için gelenleri “check – up”a sokun diye emir vermediyse 1 günde bitiyor.
Hastaneye giderken erkenden yol almakta fayda var ve yanınızda fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ile para da götürün. Ben kendi raporumu alırken 4 fotoğraf ve yanlış hatırlamıyorsam 112 lira harcadığımı hatırlıyorum. Tabi şu anda ücretler artmış olabilir ortalama 150 lirayı gözden çıkartabilirsiniz. Yine bu detayları hastaneyi aradığınızda sorarak öğrenebilirsiniz.
Hastaneye vardınız. İlk iş danışmaya gidin. Sizi yönlendirsinler. Genelde evraklarınızı verip ilk yönlendirdikleri yerde tabi ki vezne oluyor. Parayı yatırdıktan sonra elinizde bir belge ile üzerinde yazan “dahiliye,ortopedi,psikiyatri, göz ve kbb” gibi dalları bölüm bölüm doktor doktor geziyorsunuz. Para yatırdığınız için sevgili hastanelerimiz sizi baş tacı ediyor. Sıra beklemiyorsunuz. İlgili bölümlere gittiğinizde içerideki hasta çıktığında beklemeyin girin ve muayene olun. Çoğu yerde sizi uğraştırmıyorlar. Doktora “memur ya da bizim durumumuzda araştırma görevlisi olarak çalışmak üzere sağlık kurulu raporu almaya geldim” şeklinde bir cümle kurduktan sonra bir kaç ufak soru ile ilgili doktor imzasını atıyor ve diğer bölüme gidiyorsunuz. Genelde yarım günde halledilebilecek bir şey. Ama yukarıda da yazdığım gibi özellikle büyük şehirlerde iseniz erken gitmek yararınıza olacaktır. Yine de bazı hastaneler kan ver, idrar al, tahlil yaptır gibi işlere giriyor ki işte o zaman 2 – 3 günde evi zor bulursunuz. Biraz da doktora bağlı ama bu konuyu da önceden araştırmakta fayda var. Ve unutmayın, doktorlar kendi dalında, bir sorununuz var mı? Daha önce hastalık geçirdiniz mi? Ameliyat oldunuz mu? vs gibi sorular sorduğunda lütfen cengaverlik yapıp dürüst olmayın. Sonra üzülürsünüz Her soruya doğduğunuzdan beri hiç hasta olmamış edası ile cevap verin. Haa “o kadar yol geldik, gelmişken bide muayene olayım arkadaş” derseniz o farklı tabi.
Bölümler arası bayrak yarışını bitirdikten sonra gidip evrakı başta danışmada söylediklere yere teslim edin ve hastane heyetinin onaylaması bekleyin. Kurul aynı günse gidin bir yemek yiyin, çay için, acele etmeyin. Zira istediğiniz kadar çırpının kurul kendi istediği saatte toplanıyor. Eğer başka günse zaten gidip sonra gelebilirsiniz. Tabi işiniz acilse “ben heyeti teker teker dolaşırım arkadaş” şeklinde atar yaparak kendiniz aynı gün halletmeye çalışabilirsiniz. Tabi heyetin tamamı hastane de ise.
Rapor düzenlenirken, düzenlemeyi yapan kişi genelde ne için alıyorsunuz? istediğiniz özel bir ibare var mı? şeklinde sorular sorabilir, sormazsa da “Araştırma Görevlisi olarak çalışmasında hiç bir sakınca yoktur” şeklinde ibareyi ekletmenizde fayda var. Zira bazı kurumlar başta da belirttiğim üzere isteyebiliyor.
Bu arada aman dikkat 2 – 3 adet vermiyorlar. Üzerine su dökmeyin. Aynı hengameyi tekrar yaşamak istemezsiniz.
Umarım yeni aramıza katılacak arkadaşlara faydalı olacaktır.
http://ogeder.org/forum/oyp/oyp-ile-atananlar-saglik-kurulu-raporu-nasil-alinir-t2599.0.html